Groninger Kampioen Klasse ZZ!!!

Het kampioenschap, dat dit jaar op 16 en 17 juli plaatsvond op de drafbaan in het Stadspark te Groningen, had dit jaar flink wat voeten in de aarde. Zo kreeg Bodien op 22 mei een auto-ongeluk waaraan ze een nare whiplash overhield, helaas moet ze sindsdien verstek laten gaan bij de trainingen en zouden ook de Groninger Kampioenschappen aan haar neus voorbij gaan. Van Steffi wisten we al dat ze voor haar studie deze zomervakantie op buitenlandstage zou gaan, het clubje dunde aardig uit. Ook IJmte van Anouk kon niet meedoen, hij is helaas nog steeds geblesseerd. Maar met de vier paarden die in Tolbert debuteerden in de klasse ZZ zou het moeten lukken. Niets was minder waar, ook het paard van Barbara viel helaas uit door haar dracht. Erg blij waren we toen er een inval paard voor Barbara beschikbaar werd gesteld, maar helaas kon deze op deze zeer korte termijn niet over het benodigde niveau beschikken en moesten we op zoek naar een invaller.

Op deze zeer korte termijn vonden we Sieta Rohaan-Veenstra en Belinda Sijbesma bereid om mee te trainen voor zowel de proef als de kür en hierin vonden we in Belinda de meest geschikte invaller voor op de korte termijn. Haar paard paste zich snel en eenvoudig aan in het team. Aan Belinda en Hindrik van Ypey (Beart 411), Mellanie en Thijs van O. (Fabe 348), Ineke en Hielke H. (Leffert 306) en Janine en Wietse H. (Fabe 348) de schone taak om de sterren van de hemel te rijden op de Groninger Kampioenschappen.

De wekkers moeten bij de dames al vroeg hebben geklonken, Janine en Wietse H. hadden de eer om, nog voor de teamproef om half elf, het spits af te bijten in de eerste proef van het M1. Gelukkig hoefde ze niet een tweede proef te starten, zodat Wietse H. al zijn energie kon besparen voor de proef en de kür op muziek met het team. Een team zou geen team zijn, als niet bijna iedereen er op dat moment al was. Het was met name belangrijk dat Thijs van O. er zou zijn, omdat Hielke H. niet zo goed zonder zijn vriendje kan. Laat dat maar aan Mellanie en Petra over! Hielke stond keurig op tijd met zijn andere vriendje. De stal werd zoals gewoonlijk weer gezellig druk en rommelig. Het was een soort van Camp Friezenteam.

  

Even voor tienen waren alle paarden onderweg naar het losrijterrein voor de eerste proef. Niet zonder de hulp en bemoedigende woorden van Barbara, Anouk en Bodien. Natuurlijk ook niet zonder een spandoek, waar onze zwarte parels niet heet of koud van worden!
Nadat ieder voor zichzelf had losgereden, mochten we in de oefenring, waar Marja nog een aantal oefeningen met ons deed om te zorgen dat we goed op elkaar ingespeeld de proef konden doorrijden. Daarna maakten we onze opwachting in de wedstrijdring. Altijd een spannend moment. Hoewel de proef niet volledig foutloos was, waren de fouten gelukkig te compenseren en resulteerde onze prestatie in een score van 63,00%! Kampioen klasse ZZ en een ticket voor de Hippiade in Ermelo! Ons eerste doel was behaald!

De paarden werden afgezadeld en konden even tot rust komen in hun stal, om vervolgens weer gebandageerd te worden voor de prijsuitreiking in de springring. Eén van de leukste momenten op zo’n dag. Na deze prijsuitreiking kregen de paarden wat langer rust, zodat wij zelf een hapje konden eten en een kijkje konden nemen in het strodorp. Maar dit alles niet voordat alle spullen waren klaargelegd voor de kür op muziek. Hier komt nogal wat bij kijken, zo moesten alle hoofdstellen worden voorzien van de juiste frontriem, de zadels van de andere Bayon-Six zadelbling, iedereen kreeg een ander dekje, een ander haarsierraad en zelfs andere oorbellen. Toen dit eenmaal geregeld was, was het echt wel tijd voor een patatje.

IMG-20160717-WA0027[1]

Waarna het hele gedoe van voren af aan weer begon. Allereerst werd de kür op muziek nog even droog getraind. Droog? Ja, droog! Dat betekent dat je vier amazones zonder paard over de grond ziet huppelen. Niet geheel vlekkeloos en dat deed wel wat met de spanning bij ieder voor zich. De paarden werden weer klaargemaakt, evenals de amazones en het losrijden begon weer van voor af aan. De kür werd nog eens te paard in het klein geoefend en toen dit goed ging, voelden we dat we er klaar voor waren. Gaan met die banaan, laat maar komen, de dood of de gladiolen. Het werden natuurlijk die laatsten. De kür ging erg goed, zeker gezien de korte tijd dat dit team een combinatie is (Belinda trainde immers pas twee weken mee) en de hoge moeilijkheidsgraad van de kür. De muziek kwam perfect uit, iets dat in de training nog wel eens mis liep. En de jury’s waardeerden de kür met 65,50%, waarmee we in de gecombineerde rubriek viertallen kür op muziek klasse M t/m ZZ reservekampioen werden! Het is nog even afwachten of dit betekent dat wij op de Hippiade ook de kür op muziek ten uitvoering mogen brengen, dit zullen we pas half augustus horen.

IMG-20160719-WA0019[1]

Opnieuw werden de paarden afgezadeld en later weer opgezadeld voor de laatste prijsuitreiking. En ook deze prijsuitreiking reden zowel paarden als amazones met zeer veel enthousiasme. De resultaten zijn iets waar we onwijs trots op kunnen zijn en waar we niet aan hadden kunnen komen zonder onze commandant Marja Dijkstra. We hebben het toch maar weer samen geflikt, het hele team, met of zonder paard!

En dan is zo’n dag ten einde. Dan rest het opruimen van de enorme bende die zich in de stal had opgehoopt. Kijken of het weer in auto’s en trailers past en dan zwaaien naar het prachtige terrein.

Het was weer geweldig!

Een speciaal woord van dank is voor een aantal trouwe sponsoren die onze verrichtingen op de Groninger Kampioenschapen hebben gevolgd. Zo was Harold Postma van Cowboy Magic en Vetericyn er, evenals Gert Smit van Eemsned. Erg leuk was het om Leslie Mulder van Horse Boutique te zien, zij sponsorde onze nieuwe frontriemen en dankzij haar kwamen we aan onze complete kür outfit, zijn de jasjes van Fairplay niet prachtig? De prachtige woorden van Gerwin van der Hul van Van der Hul & Werkman Horses and Service waren ‘alsof ik een warme jas aan krijg’. Geweldig om te horen van een nieuwe sponsor!

IMG-20160721-WA0004[1] IMG-20160717-WA0070[1] IMG-20160717-WA0067[1]
IMG-20160717-WA0024[1] IMG-20160717-WA0030[1]

Foto’s door: Doranka Groote, Kor Bakker en Petra Mulders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *